TÜRKİYE'NİN HER YERİNE 150 TL VE ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO!

Ürün sepetinize eklendi.

Test ürün
Test ürün. 18.00 TL
- -
KALDIR
Toplam Fiyat:
ALIŞVERİŞE DEVAM ET SEPETE GİT
Organik Ürün
  • Organik Süzme Çiçek Bal
Organik Ürün
  • Organik Süzme Çiçek Bal

Organik Süzme Çiçek Bal

0,250 g
38,75 TL
Paylaş

Teslimat Bölgelerimiz: 
İstanbul İçi: Beşiktaş, Beyoğlu, Şişli, Maslak, Üsküdar, Beykoz, Kadıköy 
Malatya İçi: Battalgazi, Yeşilyurt

Teslimat Saatlerimiz: 00:00’a kadar vereceğiniz siparişler ertesi gün 20:00’a kadar teslim edilir.

 

Ürün Adı: Organik Süzme Çiçek Bal

İçindekiler: Organik Süzme Çiçek Bal

 

0,250 g 

 

Ürün Hakkında:  Bal, TS 3036 Bal Standardı’na göre; “Bitkilerin çiçeklerinde ya da diğer canlı kısımlarında bulunan nektar bezlerinden salgılanan nektarın ve bitki üzerinde yaşayan bazı böceklerin, bitkilerin canlı kısımlarından yararlanarak salgıladığı maddelerin, bal arıları (Apis mellifera) tarafından toplanması, vücutlarında bileşimlerinin değiştirilip petek gözlerine depo edilmesi ve buralarda olgunlaşması sonucunda meydana gelen tatlı bir ürün” olarak tanımlanmaktadır.

   Nektar bala çevrilirken arılar sağladıkları invertaz enzimi sayesinde sakkarozu inversiyona uğratarak fruktoz ve glikoz şeklinde basit şekerlere dönüştürür ve fermantasyonun meydana gelmesini önleyecek miktarda suyu da uçururlar. Kovandaki hücrelere yerleştirilen ve üzeri mumdan bir kapakla örtülen bal, arılar tarafından sağlanan özel havalandırma sistemi sayesinde bildiğimiz tat ve kıvama gelir.

  Balın rengi, şeker dengesi ve tadındaki farklılık tamamen toplanan çiçeklerin aromalarından kaynaklanmaktadır. Balın kokusunu, çiçeklerdeki aromalı uçucu yağlar verir ve bu aynı zamanda çiçeklerin kokularını sağlayan yağdır.

  Bal doğal enzimler bakımından oldukça zengin bir gıda maddesidir. Balın bileşiminde bulunan başlıca enzimler; diastaz, invertaz ve β-glikozidazdır. Nektar ve arı kaynaklı bir enzim olan diastaz enzimleri ısıl işlem ve depolama sırasında inaktive olduğundan balın tazeliğinin değerlendirilmesinde bir kriter olarak kullanılır.

  Balın antimikrobiyal etkisi, düşük su aktivitesi ve yüksek asitlik değerlerine sahip olmasının yanı sıra hidrojen peroksit, flavonoid ve fenolik asit gibi bileşikleri de yapısında bulundurmasındandır. Bal bu özellikleri sayesinde, insanlarda hastalık yapan patojen bakterilerin gelişimini inhibe edici bir ortam oluşturur. Literatürde balın sadece bakterilere karşı değil aynı zamanda virüs, mantar ve parazitlere karşı da inhibe edici özelliklerini bildiren çalışmalar bulunmaktadır.

  Bal, doğal olarak antioksidan özelliği olan bir gıdadır. Balın antioksidan madde içeriği; üretildiği nektarın toplandığı bitkisel kaynağa ve mevsimsel ve çevresel faktörlere bağlı olarak değişmektedir. Balın antioksidan özelliği, içeriğinde bulunan glikoz oksidaz, katalaz, peroksidaz gibi enzimlerin yanında flavonoidler, fenolik asitler (benzoik, ferulik, kumarik ve kafeik asit)  karotenoidler, tokoferoller, tiamin, riboflavin ve askorbik asit gibi vitaminlerden oluşmaktadır. Yapılan çalışmalar balın antioksidan özelliğiyle, toplam fenolik madde miktarı ilişkili olduğu yönündedir. Toplam fenolik madde miktarının artışı ile balın antioksidan özelliğinin de arttığı belirtilmiştir. Ayrıca koyu renkli balların fenolik madde içeriklerinin genellikle açık renkli ballara göre yüksek olduğu ve buna bağlı olarak da antioksidan özelliklerinin daha yüksek olduğu çalışmalarla desteklenmiştir.

  Bala, içerdiği doğal enzimleri parçalayacak veya önemli düzeyde inaktive edecek düzeyde ısıl işlem uygulanması yasaklanmıştır. Ayrıca uygulanan ısıl işlem monosakkaritler ile azotlu maddeler arasında gerçekleşen Maillard reaksiyonunu hızlandırmakta ve reaksiyon sonucunda sağlık açısından zararlı etkileri bulunan HMF (5- hidroksimetilfurfural) ve akrilamid gibi bileşikleri de oluşmaktadır. Isıl işlem uygulamasının belirteçlerinden biri olan HMF miktarı, ısıl işlemin yanı sıra depolama süresi boyunca da artmaktadır. HMF düzeyinin düşük olması balda tazeliğin diğer bir göstergesidir.

Kullanım Önerileri: Daha çok kahvaltılarda tereyağı ve kaymak gibi süt ürünleriyle birlikte tükettiğimiz bal, aynı zamanda kurabiye ve tatlılarda da geniş yere sahiptir.

 

**Ballı tatlılara öneri olarak İmtad organik kuru domatesli rulo tatlısı denemenizi ve daha birçok lezzetli yemek tarifleri için, güneşte kurutulmuş organik sebzeler, meyveler ve tahıllarla yapılan İmtad yemek kitabını almanızı tavsiye ederiz.

 

Aşağıdaki tabloda ürettiğimiz balın Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği (2012/58) ve TSE 3036 Bal Standartına uygun olduğunu gösteren analiz sonuçları bulunmaktadır.

** TGK Bal Tebliğine göre HMF değeri  % 40’ı ve nem değeri  %20’yi geçmemelidir

 

Bileşen değerleri gıdanın 100 g’ı içindir.

AnalizSonuçAnaliz MetoduDeğerlendirme Mevzuatı
Enerji334,52(kcal) / 139963 kJTGK Etiketleme YönetmeliğiTGK*
Yağ      0,64 (%)TS 1744TGK*
Karbonhidrat328,76 (kcal)TGK Etiketleme YönetmeliğiTGK*
HMF      2,39 (mg/kg)Spektrofotometre, Int. Honey Com. WhiteTGK*
Nem/Rutubet       17,1 (%)AOAC 969.38TGK*

 

*TGK Türk Gıda Kodeksi

 

Muhafaza Koşulları: Ballarda ısıl işlem uygulamasının belirteçlerinden biri olan HMF miktarının, ısıl işlemin yanı sıra depolama süresi boyunca da arttığını yukarıda belirtmiştik. Analiz sonuçlarımızla desteklediğimiz çok düşük olan HMF değerimizin yükselmesini önlemek ve size tamamen doğal, güvenilir bal sunabilmek için ballarımızı kutuluyoruz. Amacımız balı güneş ışığından, rafta beklerken gördüğü ışıktan korumak ve iyi bir muhafaza sağlamaktır. Gerçek bal kristallenir, bu bir bozulma göstergesi değildir. Aksine tamamen doğal olduğunun göstergesidir. Eğer bu durumla karşılaşırsanız benmari usulü balınızı eritip şüphe etmeden kullanabilirsiniz.

 

**İmtad ailesi olarak, üretimden sofranıza gelene kadar herşeyi en ince ayrıntısına kadar düşünmeye, gerçek balı nereden bulabilirim sorusuna cevap olmaya çalışıyoruz.

 

Alerjen Uyarıları: Polen alerjisi olan kişilerin tüketmemesi ve 1 yaşından küçük çocuklara yedirilmemesi tavsiye edilir.

 

Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi: Ürün kullanıma açıldıktan sonra 1 yıl içinde tüketime uygundur.

Yorum yazabilmek için lütfen üye girişi yapın!

Bu web sitesindeki çerez ayarları, size en iyi deneyimi sunmak için 'tüm çerezlere izin verecek' şekilde ayarlanmıştır.

Çerezleri Kabul Et